» English
 

Forårsudstillingen 2009
4. april – 1. juni

Charlottenborg Fonden og Kunsthal Charlottenborg satte allerede forrige år en fornyelsesproces af Forårsudstillingen i gang. I 2008 kom den første Forårsudstilling efter de nye tiltag og den viste en bred vifte af de forskellige medier, som findes repræsenteret i Charlottenborg Fondens interesseområde; billedkunst, kunsthåndværk / design og arkitektur.

Ambitionen var dog ikke bare at indlemme de forskellige medier i udstillingen, men at vise dem som ligeværdige kunstformer. Den udfordrende opgave blev overdraget til en af den globale designs fremmeste navne: Karim Rashid, som havde påtaget sig både hovedansvaret i juryarbejdet og kurateringen. Det var et helt nyt tiltag i Forårsudstillingens historie eftersom juryen altid har bestået af et kollektiv af danske kunstnere, som har vurderet deres kolleger. Pludselig var det en fremmed fugl som skulle stå for udvælgelsen blandt den danske kunstnerstand.

Forårsudstillingens forandringer fortsætter, og et nyt tema for 2009 er klar. Denne gang søger vi udelukkende kunstnere som arbejder indenfor feltet billedkunst. Det er dog ikke billedkunst i traditionel, snæver forstand, men omfatter medier som maleri, skulptur, tegning, grafik, video, film, fotografi og alle deres blandformer.

For at understrege kunstens mange udtryk og muligheder har vi valgt at juryen i 2009 ikke skal være lille som sidste år. Det bliver derimod en bred skare på 25 personer fra den danske kunstverden som tilsammen udgør juryen. Gruppen af jurymedlemmer repræsenterer fem forskellige kategorier af centrale funktioner i samtidens kunstliv: kunstnere, kuratorer / museumsfolk, kritikere, samlere og gallerister. Indenfor hver gruppe søger vi en mangfoldighed af holdninger og alder. På denne måde håber vi at opnå et bredt spekter af kompetence i vurderingen af ansøgerne.

Hvert jurymedlem har dog begrænset indflydelse. Han / hun kan kun foretage en begrundet udvælgelse af 10 –12 værker som derefter vil blive vist på Forårsudstillingen på Kunsthal Charlottenborg. Således kommer den samlede jury forhåbentlig til at tegne et differentieret billede af hvor kunsten er på vej hen. Forårsudstillingen 2009 vil ikke bygge på allerede vedtagne kriterier som f.eks. national identitet, genrer eller bestemte valg af medier, men bliver en fri eksponering af den mangfoldighed som kendetegner samtidskunsten netop nu.


Maria Gadegaard, konstitueret direktør, Kunsthal Charlottenborg
Peter Holst Henckel, formand, Charlottenborg Fonden

DOKUMENTER:

» Pressemeddelse PDF